Ένας καθηγητής φιλοσοφίας εμφανίστηκε στην τάξη του με ένα μεγάλο χάρτινο κουτί. Χωρίς να μιλήσει, πήρε από την χάρτινη κούτα ένα άδειο γυάλινο βάζο και άρχισε να το γεμίζει με μικρές πέτρες. Οι μαθητές τον κοιτούσαν με απορία. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε:
- Είναι γεμάτο το βάζο;...
Και οι μαθητές απάντησαν:
- Ναι, είναι γεμάτο.
Αυτός χαμογέλασε και πάλι χωρίς να μιλήσει, πήρε από την χάρτινη κούτα ένα σακουλάκι με μικρά βοτσαλάκια και άρχισε να γεμίζει το βάζο, το κούνησε λίγο και τα βοτσαλάκια κύλησαν και γέμισαν τα κενά μεταξύ των πετρών. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε:
- Είναι γεμάτο το βάζο;...
Και οι μαθητές γέλασαν και απάντησαν:
- Ναι, είναι γεμάτο!
Αυτός χαμογέλασε και πάλι χωρίς να μιλήσει, πήρε από την χάρτινη κούτα ένα σακουλάκι με άμμο και άρχισε να την αδειάζει μέσα στο βάζο. Η άμμος χύθηκε και γέμισε όλα τα κενά μεταξύ των πετρών και των βότσαλων. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε:
- Είναι γεμάτο το βάζο;...
Και οι μαθητές δίστασαν για λίγο, αλλά απάντησαν:
- Ναι, είναι γεμάτο.
Αυτός χαμογέλασε και πάλι χωρίς να μιλήσει, πήρε από την χάρτινη κούτα δύο μπουκάλια μπίρες και άρχισε να τα αδειάζει μέσα στο βάζο. Τα υγρά γέμισαν όλα το υπόλοιπο κενό του βάζου. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε:
- Είναι γεμάτο το βάζο;...
Και οι μαθητές γέλασαν αυτή την φορά και απάντησαν:
- Ναι, είναι γεμάτο!
- Μάλιστα. Τώρα είναι γεμάτο, λέει ο καθηγητής, θέλω να θεωρήσετε το βάζο αυτό ότι αντιπροσωπεύει την ζωή σας:
Οι πέτρες είναι τα ποιο σημαντικά στην ζωή σας, τέτοια είναι η οικογένεια, ο σύντροφός σας, η υγεία σας, τα παιδιά σας, οι καλοί σας φίλοι. Οι πέτρες αντιστοιχούν στα πιο σημαντικά, τόσο σημαντικά, που ακόμα και αν όλα τα υπόλοιπα λείψουν, η ζωή σας θα εξακολουθήσει να είναι γεμάτη.
Τα βοτσαλάκια είναι τα άλλα πράγματα που έρχονται στην ζωή μας, όπως οι σπουδές μας, η εργασία μας, το σπίτι μας, το αυτοκίνητό μας, είναι μικρά πράγματα, βοτσαλάκια. Αν αυτά τα βάλετε πρώτα στο βάζο, δεν θα υπάρχει χώρος για τις πέτρες, τα σημαντικά της ζωής.
Η άμμος είναι όλα τα υπόλοιπα, τα πιο μικρά πράγματα της ζωής. Αν βάλεις πρώτα την άμμο στο βάζο, δεν θα υπάρχει χώρος ούτε για τα βότσαλα αλλά ούτε και για τις πέτρες.
Το βάζο είναι η ζωή σας. Αν ξοδεύετε χρόνο και δύναμη για μικρά πράγματα, δεν θα βρείτε ποτέ χρόνο για τα ποιο σημαντικά. Ξεχωρίστε ποια είναι τα ποιο σημαντικά για την ευτυχία σας. Μιλήστε με τους γονείς σας, παίξτε με τα παιδιά σας, απολαύστε τον σύντροφό σας, προσέξτε την υγεία σας και χαρείτε τους φίλους σας. Πάντα θα υπάρχει χρόνος για γνώση και σπουδές, πάντα θα υπάρχει χρόνος για εργασία, πάντα θα υπάρχει χρόνος για να φτιάξετε το σπίτι σας και το αυτοκίνητο σας, να πληρώσετε τον δήμο και το τηλέφωνο. Όμως να φροντίσετε για τις πέτρες πρώτα. Ξεχωρίστε τις προτεραιότητες σας.
Οι μαθητές είχαν μείνει άφωνοι. Ένας όμως ρώτησε:
-Η μπίρα τι αντιπροσωπεύει;...
Ο καθηγητής γέλασε και απαντά:
- Χαίρομαι που ρωτάς. Θα σας πω: δεν έχει σημασία πόσο γεμάτη είναι η ζωή σας, δεν έχει σημασία πόσο στριμωγμένος είσαι, γιατί πρέπει να ξέρεις: ΟΤΙ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΙΓΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΔΥΟ ΜΠΙΡΙΤΣΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ!
*το κείμενο προφανώς δεν είναι δικό μου..! με βρίσκει όμως σύμφωνη[ειδικα για τις μπυρίτσες..!! xD] !!
hah το ειχα ξαναδιαβασει (Υ)
ΑπάντησηΔιαγραφή:))))))))))))))))))
ΑπάντησηΔιαγραφήεμάς οι δικές μας καθηγητές γιατί ποτέ δεν σπατάλησαν 10λεπτά να μας μιλήσουν για κάτι πιο σημαντικό απ τα ακαδημαικά συγγράμματα,όπως είναι η ζωή??
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχ πολύ σωστή!! ίσως ήταν υπέρμαχοι της αυτομάθησης...who knows?!
ΑπάντησηΔιαγραφή♥ Υπέροχο και έχει απόλυτο δίκαιο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε βρίσκει φυσικά σύμφωνη ΚΑΙ εμένα!! :D
Φιλιά...
Το είχα ξαναδιαβάσει το κείμενο και μου γεννήθηκε η απορία. Αν πρέπει να φροντίσουμε για τα πιο σημαντικά για εμάς πράγματα, γιατί στο τέλος μας πιέζουν για άλλα πράγματα? Αν για εμάς είναι πιο σημαντικό να βρούμε φίλους και σύντροφο ώστε να είμαστε πνευματικά και ψυχικά ήρεμοι, γιατί μας πιέζουν για τη σχολή "και όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν"? Δε γίνεται έτσι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είμαι σίγουρη αν κατάλαβα 100% τν απορία σου, αλλά μπορώ ν σ απαντήσω λέγοντας πως το ποσο γεματος νιώθει καθ1 αφορά τον εαυτό του.. αν σ φτανει μονο η συντροφος κ οι φιλοι κ δε θες τη δουλειά, τη γνώση ή κτ περισσότερο εισαι οκ! ειναι κτ που χωράει, αλλά καιχωρις αυτο μπορείς να νιώθεις γεμάτος! το θεμα γενικοτερα νμζ ειναι να μπορείς ν είσαι εσύ κλ με τν εαυτό σ-με λιγότερα ή περισσότερα ! (;
ΑπάντησηΔιαγραφή